ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

teliko

Νικήτας: O μπετοφρενής με το πριόνι!

αναδημοσίευση απο salata.wordpress.com

1. Η παρέμβαση του Δήμου στο τέως πάρκο Κύπρου και Πατησίων, έγινε στα πλαίσια της Διπλής Ανάπλασης. Ο χώρος ήταν υποβαθμισμένος, γεμάτος αηδιαστικά ψηλά δέντρα και αποτελούσε εστία μόλυνσης για την περιοχή. Από τους περιοίκους υπήρχαν παράπονα ότι τα δέντρα τους κρύβουν την θέα στην Πατησίων, ενώ όταν φυσάει, το θρόισμα των φύλλων δημιουργεί ανυπόφορες συνθήκες ηχορύπανσης. ΤΑ πουλιά που μαζευόντουσαν γέμιζαν τον τόπο κουτσουλιές, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.
2. Στον χώρο υπήρχαν επίσης σκουπίδια και παρκαρισμένα αυτοκίνητα Ο Δήμος είχε υποχρέωση να προστατεύσει και αυτόν το χώρο με τα μόνα μέσα που διαθέτει, δηλαδή μπουλντόζες. Μην σας μπουν ιδέες όμως ότι μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και για κατεδάφιση αυθαίρετων.
3. Η παρέμβαση που έγινε ήταν η ελάχιστη δυνατή, προκειμένου να μην διαταραχτεί το φυσικό περιβάλλον. Καταστράφηκαν μόλις πενήντα δέντρα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν πάνω από εκατό χρόνων, δηλαδή σε βαθύτατο γήρας, με σοβαρά κινητικά προβλήματα, ασθενή όραση, μερικά και με κατάθλιψη.
4. Ο Δήμαρχος είναι πιστός στις δεσμεύσεις του, στον χώρο του πάρκου θα κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ τεσσάρων επιπέδων που θα είναι προσβάσιμο στους κατοίκους έναντι του συμβολικού ποσού των 30 ευρώ την ώρα. Πάνω από το πάρκινγκ θα φυτευτεί ένας πλάτανος και θα διαμορφωθεί μια πλατεία χωριού, με λιθόστρωτο, καφενείο, ταβέρνα – οβελιστήριο, σταθμό χωροφυλακής, βρύση και ηρώο πεσόντων. Σχετικές λεπτομέρειες υπάρχουν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Δημάρχου. Για να κάτσεις τον Ιούλιο, θα χρειάζεσαι πουλοβεράκι.
5. Η φθορά που προκλήθηκε σε δέντρα είναι αμελητέα, εν σχέσει με την καταστροφή που προκαλείται καθημερινά στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, για τα οποία οι δήθεν «ευαίσθητοι» πολίτες δεν λένε κουβέντα.
6. Τα υπόγεια πάρκινγκ είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον, αφού από πάνω μπορούν να τοποθετηθούν ζαρντινιέρες, με παχιά σκιά, που συμβάλλουν στην βελτίωση του μικροκλίματος. Τα υπαρκτά παραδείγματα άλλωστε είναι πολλά. Στην Βαρβάκειο Αγορά έχει διαμορφωθεί υπερυψωμένη πλατεία, με βιοκλιματικό νυχτερινό κέντρο, ενώ στο Πολεμικό Μουσείο λειτουργεί ένα πρότυπος χώρος καθαρού τσιμέντου, κατάλληλα σχεδιασμένος ώστε να συντηρείται χωρίς περιττή σπατάλη νερού, και όπου η σκιά από τις τεράστιες μπούκες εξαερισμού, προσφέρει καθημερινά λίγη δροσιά σε εκατοντάδες συμπολίτες μας.
7. Τέλος οι πολίτες που αντιδρούν δεν ξεπερνούν τους 130 και είναι ο γνωστός περιφερόμενος θίασος , που από πίσω του κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εργολάβοι και φαρμακοβιομήχανοι. Επιπλέον ελέγχουν το Συμβούλιο της Επικρατείας και κάθε άλλη υπηρεσία που βγάζει παράνομες εργασίες του δήμου. Για το ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Διαβάστε τις προηγούμενες ανακοινώσεις του δήμου για όλα τα θέματα. Άλλα η οργή των ΜΑΤ θα γίνει ποτάμι που θα τους πνίξει.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ενας μεγαλοεργολάβος σε εμπόλεμη κατάσταση

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ, Β. ΚΩΤΣΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ | Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009 - Από το ΒΗΜΑ

«Oπου και να είσαι όγδοος,είσαι ένα τίποτε.Και εγώ τότε αισθανόμουν ένα τίποτε». Ο κ. Μπάμπης Βωβός, το όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής ως προς το κίνητρο που τον ωθεί επί δεκαετίες να βρίσκεται στο επίκεντρο, αν όχι και στο στόχαστρο, του τεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου. Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την αναστολή των εργασιών κατασκευής του εμπορικού κέντρου- γειτονικού του γηπέδου του ΠΑΟ- στον Βοτανικό έφερε το όνομά του ξανά στο προσκήνιο με τρόπο αμφιλεγόμενο. Ο κ. Βωβός μπορεί να επαίρεται για την εξέλιξή του ως μεγαλοεργολάβου, όχι όμως για την υψηλή δημοφιλία του: είχε και διατηρεί ακόμη περισσότερες της μιας ανοιχτές υποθέσεις στο ΣτΕ, έπειτα από προσφυγές πολιτών για εγχειρήματά του, ενώ δέχεται διαχρονικά επιθέσεις για την «αρχιτεκτονική γοήτρου» που επιλέγει στα γυάλινα κτίριά του, ενάντια σε κάθε βιοκλιματικό σχεδιασμό. Από την υπόθεση του Κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους ως αυτήν του εργοστασίου της ΗΒΗ στο Μαρούσι και από την περίπτωση του Μedia Μarkt επί της λεωφόρου Κηφισιάς ως την επίμαχη του mall στον Βοτανικό, ο κ. Βωβός βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση ενίοτε με μεγάλο φάσμα του πολιτικού κόσμου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το δίπολο δουλειά- αντιπαράθεση τον τρέφει. Ειδάλλως δεν θα βρισκόταν στα 74 χρόνια του στο γραφείο από τα χαράματα, καθημερινές, αργίες, ακόμη και ανήμερα την Πρωτοχρονιά... Η παρούσα φάση είναι και η πλέον κρίσιμη για τον ίδιο, καθώς η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου δυναμιτίζει το μεγαλύτερο σε εξέλιξη έργο της εταιρείας Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική ΑΕ. Η επένδυση στον Βοτανικό έχει ήδη απαιτήσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, ενώ αποτιμάται συνολικά στο διπλάσιο ποσό, προβλέποντας ως τον Σεπτέμβριο του 2009 την κατασκευή κτιρίου με τρία υπόγεια 81.000 τ.μ. και τέσσερα επίπεδα εμπορικών χρήσεων 70.000

τ.μ. Η Διεθνής Τεχνική ΑΕ έχει έλθει σε κατ΄ αρχάς συμφωνία με 170 μισθωτές, ενώ έχει «δώσει τα χέρια» για την πώληση του έργου σε ξένο θεσμικό επενδυτή αντί 600 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βωβός, έχοντας στο πλευρό του τους 744 εργαζομένους της Διεθνούς Τεχνικής, έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ, ενώ αναμένεται να υποβάλει και δεύτερη, με χρονικό ορίζοντα τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του δικαστηρίου στις 6 Μαρτίου.

Βασικό του μέλημα σήμερα είναι η διαπραγμάτευση με την Αlpha Βank και την Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την αλλαγή των όρων του δανεισμού ύψους 120 εκατ. ευρώ για το mall. Και αυτό διότι υπάρχει ρήτρα που επιτρέπει την καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά των τραπεζών στην περίπτωση κατά την οποία διακοπούν οι εργασίες κατασκευής για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών- ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή η ενεργοποίησή της στις αρχές Φεβρουαρίου.

Είναι ο κίνδυνος του «τραπεζικού πανικού» στον οποίο αναφέρονταν στην επιστολή-υπόμνημά τους προς το ΣτΕ (σ.σ.: πριν από την έκδοση της απόφασης) οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι.Παπαθανασίου, επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος για τη συνέχιση κατασκευής του έργου.

Οι εξελίξεις δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, η οποία βρίσκεται σε κάθετη πτώση από τα 21,68 ευρώ στις αρχές του 2008 στα 5,7 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 74%. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, δύο ξένοι θεσμικοί επενδυτές, η αμερικανική Fidelity και η αγγλική Shroeder, που ελέγχουν άνω του 20% της εταιρείας Βωβού και συγχρόνως διατηρούν ικανές θέσεις σε blue chips του ελληνικού Χρηματιστηρίου, ζητούν με επιστολή τους επειγόντως λύση από τον κ. Παπαθανασίου.

Σήμερα, με ακίνητα συνολικής αξίας 1,36 δισ. ευρώ, ο κ. Βωβός δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα πώλησης της Διεθνούς Τεχνικής. Το 2005 και το 2006, μέσα από αλλεπάλληλες ιδιωτικές τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο, η οικογένεια περιορίστηκε στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου, με τους ξένους θεσμικούς να ελέγχουν ως και το 60%. Με το αζημίωτο, βεβαίως: εισέπραξε περί τα 160 εκατ.

ευρώ.

Η εμπλοκή στο mall του Βοτανικού αναζωπύρωσε τα σενάρια για πώληση και αυτού του εναπομείναντος ποσοστού. Επισήμως η εταιρεία διαψεύδει το ενδεχόμενο, έγκυρες πηγές αναφέρουν ωστόσο ότι με τον κατασκευαστικό κλάδο σε κρίση ο κ. Βωβός δεν θα κλείσει εύκολα την πόρτα σε έναν σοβαρό συνομιλητή.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στη συνολική ανάπτυξη ακινήτων- από την αγορά της έκτασης και την κατασκευή του κτιρίου ως τη μίσθωση, την πώληση ή τη διακράτησή του. Είναι γνωστός για τις υπηρεσίες του τύπου «με το κλειδί στο χέρι» (turn key), με χρόνους που αγγίζουν μόλις τους 12 μήνες.

Ποιος είναι όμως στ΄ αλήθεια ο κ. Βωβός; Ο - κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνο - «βουλιμικός μεγαλοεργολάβος»; Ο «ένας», κατά τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρη , «που ήταν αρκετόςγια να ανεβεί η θερμοκρασία στο Μαρούσι κατά έναν βαθμό,εξαιτίας του γυαλιού στα κτίριά του»;

Παρ΄ ολίγον αγροφύλακας, ο κ. Βωβός δεν ακολούθησε τον δρόμο που του υπέδειξε ο πατέρας του, αλλά το Πολυτεχνείο στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στο πλαίσιο της άσκησής του εργάζεται για πρώτη φορά στο γραφείο «Νικολαΐδης και Καλφόπουλος» επί της οδού Στουρνάρη, ενώ στα 24 χρόνια του συνεταιρίζεται με δύο Μυκονιάτες στον χώρο της πώλησης ακινήτων.

Διαδοχικά ταξίδια στις ΗΠΑ του δημιουργούν πραγματική εμμονή με το γυαλί στα κτίρια. Το 1968 κτίζει τα κτίρια στα οποία στεγάζεται το υπουργείο Δημοσίων Εργων στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Χαρ. Τρικούπη, ενώ το 1975 επί Κωνσταντίνου Τσάτσου συμμετέχει στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου.

Εχει στήσει ήδη, αρχές της Μεταπολίτευσης, τη δική του εταιρεία, την Μπάμπης Βωβός- Ελληνική Τουριστική, που θα μετονομαστεί στα τέ

Ο Μπάμπης Βωβός

λη της δεκαετίας του 1990 Διεθνής Τεχνική. Από την ίδρυσή της ως σήμερα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 30 γραφειακά συγκροτήματα, συνολικής έκτασης άνω των 500.000 τ.μ.

Ο ίδιος θεωρεί έργο ζωής το Αtrina, το οποίο έκτισε το 1978 με αρχιτέκτονα τον κ. Ι.Βικέλα, σταχυολογώντας το από μια σειρά κτιρίων, όπως τα Αgora (βραβευθέν το 1984 με την υπογραφή και του V.Μazucconni), Ρolis, Delfi Corner, Αtrium και Μonumental Ρlaza.

Σε μια περίοδο όπου κεντρικός πυρήνας όλων των διοικητικών υπηρεσιών ήταν το Σύνταγμα ο κ. Βωβός αρχίζει να κτίζει στη λεωφόρο Κηφισιάς. Η σχέση του με τον πρώην δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Π.Τζανίκο θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης και θα ανοίξει τον κύκλο προσφυγών στο ΣτΕ, πολλές από τις οποίες εκκρεμούν έως σήμερα.

Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα μετατραπεί στο «κλειδί» της αυτοκρατορίας του κ. Βωβού, που κάποιοι αποκαλούν σκωπτικά «Βωβούπολη» ή «Βωβοκιστάν». Ο μεγαλοεργολάβος διατηρεί άλλωστε την, τριτοκοσμική κατά πολλούς, συνήθεια να τοποθετεί ταμπέλες με το ονοματεπώνυμό του στην πρόσοψη ή στην κορυφή των ακινήτων του, κάνοντας τη λεωφόρο Κηφισιάς να μοιάζει με λατινοαμερικανική λεωφόρο.

Ανταγωνιστής του θεωρεί πάντως την Αθήνα τυχερή ως πόλη για το γεγονός ότι δεν πέρασε ο νόμος σχετικά με την αγορά συντελεστών δόμησης: «Ο Μπάμπης θα μας είχε κάνει Μανχάταν από τους πολλούς ουρανοξύστες».

Το mall στον Βοτανικό είναι μόνον μία από τις υποθέσεις σφοδρής σύγκρουσης του κ. Βωβού με το ΣτΕ. Ο μεγαλοεργολάβος διαθέτει παρελθόν, παρόν και, οπωσδήποτε, μέλλον στη σχέση του με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο- ασφαλώς με την καλύτερη νομική κάλυψη που μπορεί να υπάρξει. Σύμβουλος ήταν και ο κ. Πρ.Παυλόπουλος προτού χρισθεί υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Στον απόηχο της αντιπαράθεσής του με τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ κ. Μ.Δεκλερή, ο κ. Βωβός θα χαρακτηριστεί από πολλούς «προκλητική περίπτωση». Οχι μόνον για την άκρατη φιλοδοξία του να κυριαρχήσει στην αγορά, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο το επιχειρεί: κάνοντας χρήση κάθε δυνατού ή... αδύνατου μέσου.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση του Κτήματος Θων, το οποίο πέρασε στα χέρια του κ. Βωβού με «προκλητική» και «σκανδαλώδη» απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας επί θητείας του κ. Δ.Αβραμόπουλου. Η παραχώρηση στον μεγαλοεργολάβο και των τελευταίων 4 στρεμμάτων από το διπλάσιο σε εμβαδόν Κτήμα Θων είχε γίνει κόκκινο πανί για πολύ κόσμο, καθώς άλλαξε καθοριστικά τα αρχικά σχέδια του δήμου για πράσινο και- προσωρινή έστω- αναστολή έκδοσης κάθε οικοδομικής άδειας.

Το ΣτΕ, παρά τη σημαντική καθυστέρηση, ακύρωσε τελικά το ΠΔ που μετέβαλε το ρυμοτομικό σχέδιο στα μέτρα του εργολάβου, με αποτέλεσμα τα κτίρια που έχουν κτισθεί να θεωρούνται αυθαίρετα και να υπόκεινται, βάσει της νομοθεσίας, είτε σε κατεδάφιση είτε σε διαρκές ετήσιο πρόστιμο. Τα νομιμοποίησε πατώντας σε απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων.

Ποιος δεν θυμάται την υπόθεση της ΗΒΗ στο Μαρούσι; Τη μεταφορά συντελεστή δόμησης 20.000 τ.μ. του Αμαλιείου Ιδρύματος επί της λεωφόρου Κηφισιάς, το κατά το ήμισυ προβληματικό εννιαώροφο συγκρότημα στη συμβολή της λεωφ. Κηφισιάς με την οδό Φραγκοκλησιάς ή την υπόθεση-ρέμα της Σαπφούς, όπου βρικολακιάζει σκελετός κτιρίου αφότου το ΣτΕ διαπίστωσε την απουσία μελέτης οριοθέτησης του ρέματος και διέκοψε τις εργασίες κατασκευής του;

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που ο κ. Βωβός παίρνει το πράγμα επάνω του... Οταν ακόμη ήταν σε εξέλιξη η κατασκευή διώροφων εξοχικών κατοικιών στην περιοχή Πουνταζέζα Λαυρίου, είχε επισκεφθεί τρεις φορές «με απειλητικές διαθέσεις» - όπως η ίδια είχε καταγγείλει- την κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, στέλεχος της ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Με έκθεσή της διαπίστωνε παρανομίες, παρατυπίες και μεθοδεύσεις κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Τα πιο σημαντικά μέτρα που πήρε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος το προηγούμενο 48ωρο δεν είναι ούτε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και των μυστικών φυλακών της CIA ούτε η επιβεβαίωση της αποχώρησης από το Ιράκ.
Τα προηγούμενα αποτελούσαν βασικά σημεία του προεκλογικού του προγράμματος και σε μεγάλο βαθμό είχαν την συναίνεση του αμερικανικού κατεστημένου: το μόνο αποτέλεσμα που είχαν το Γκουαντάναμο ή τα βασανιστήρια στον περίφημο «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» του Μπους ήταν να αμαυρώσουν διεθνώς την εικόνα των ΗΠΑ. Αλλωστε ακόμη και ο Μακ Κέιν, ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλος του Ομπάμα στη μάχη για την προεδρία, είχε ταχθεί κατά των βασανιστήρίων. Ο Ομπάμα έκανε δύο αιφνιδιαστικές κινήσεις που δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη Αμερικανική ιστορία. Κατ αρχήν μείωσε τους μισθούς του προσωπικού του Λευκού Οίκου βάζοντας όριο τα 100.000$ το χρόνο. Το όριο αυτό πιάνει 100 περίπου στελέχη, ανάμεσα τους τον σύμβουλο εθνικης ασφαλείας ,τον εκπρόσωπο τύπου καθώς και τον πανίσχυρο προσωπάρχη του επιτελείου του. Με την σημερινή ισοτιμία δολλαρίου-ευρώ τα στελέχη του θα πληρώνονται λιγότερο και από τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ο Ομπάμα ήταν κατηγορηματικός: «οι απλοί πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ουάσιγκτον». Η δεύτερη δέσμη μέτρων είναι πολύ πιο σημαντική γιατί έχει να κάνει με την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να δίνουν στη δημοσιότητα όλα τα δεδομένα των συμβάσεων και των κάθε είδους συναλλαγών τους, αποφεύγοντας την μυστικότητα και τις κωλυσιεργίες. Σύμφωνα με τον νόμο για την «Ελευθερία της Πληροφόρησης» που είχε ψηφισθεί στη δεκαετία του 70 μετά το σκάνδαλο του Γουώτεργκέητ, οι αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να δίνουν τα στοιχεία που ζητούν πολίτες, δικηγόροι ή οργανώσεις. Αλλά ο νόμος είχε ατονήσει με τα χρόνια και ουσιαστικά πάγωσε επί προεδρίας Μπους που επικαλείτο συνεχώς λόγους «εθνικής ασφαλείας». «Από σήμερα, ξεκαθάρισε ο Ομπάμα, κάθε υπουργείο και υπηρεσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι με το μέρος αυτών που ζητούν πληροφορίες και όχι αυτών που προσπαθούν να τις αποκρύψουν». Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα κανένα υπουργείο και καμμία υπηρεσία ούτε υποχρεώνονται ούτε και δίνουν κανένα στοιχείο για τις δοσοληψίες τους, γεγονός που έχει συμβάλλει στις παράνομες συναλλαγές ,την διαφθορά και την διαπλοκή. Σε ότι αφορά την καταπολέμηση των τελευταίων, ο νέος αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέτρα που αν εφαρμοστούν θα αλλάξουν ριζικά τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού. Στις ΗΠΑ είναι καθοριστικός ο ρόλος των «λόμπυ» που με τα χρήματα και τις διασυνδέσεις που διαθέτουν στην πραγματικότητα αποφασίζουν για τους νόμους που ψηφίονται την Βουλή. Τα λόμπυ χρηματοδοτούν τους βουλευτές και αποφασίζουν για το μέλλον τους: στο 95% των αναμετρήσεων για το Κογκρέσσο εκλέγεται ο υποψήφιος βουλευτής ή γερουσιαστής που έχει τα περισσότερα χρήματα . Υστερα ανταποδίδει στους χρηματοδότες του την βοηθεια.Το διάταγμα του Ομπάμα απογορεύει στα λόμπυ να προσφέρουν το οποιοδήποτε δώρο, οποιασδήποτε αξίας σε μέλη της κυβέρνησης του και της δημόσιας διοίκησης. Η «κυλιόμενη πόρτα» είναι επίσης ένα πολύ συχνό φαινόμενο: άνθρωποι που δουλεύουν για μια βιομηχανία, εισέρχονται στη δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση (ή στο Κογκρέσσο) προωθούν τα συμφέροντα της επιχείρησης για την οποία δούλευαν και όταν εγκαταλείψουν τα όποιο δημόσια καθήκοντα τους ξαναπροσλαμβάνονται από την ίδια επιχείρηση με καλύτερους μισθούς-αφού φυσικά την έχουν εξυπηρετήσει. Στην περίπτωση της οικογένειας Μπους το πιό ακραίο παράδειγμα αποτελεί ο Ντικ Τσένυ που ήταν υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση του Μπους μπαμπά και κατόπιν διευθύνων σύμβουλος και μεγαλομέτοχος στην εταιρεία Χαλιμπάρτον που προσφέρει υπηρεσίες στο στρατό .Το 2000 έγινε αντιπρόεδρος του Μπους υιού και προώθησε με μανια τους πολέμους, την τεχνική υποστηριξη των οποίων ανέλαβε η πρώην εταιρεία του! Ας σημειωθεί ξανά ότι παρόμοιες πρακτικές άρχισαν να εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα: ένας από τους παλιότερους προέδρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού για παράδειγμα, υπήρξε και συνεργάτης μιας από τις εταιρείες που είχαν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβίαση των κανόνων του ελευθερου ανταγωνισμού. Ο Ομπάμα απαγόρευσε στους λομπίστες να μπουν σε δημόσιες υπηρεσίες και κυβερνητικές θέσεις που σχετίζονται με το αντικείμενο του λόμπυ που έκαναν. Αν δηλαδή κάποιος έκανε δημόσιες σχέσεις για την εταιρεία Μονσάντο δεν μπορεί να αναλάβει θέση στην υπηρεσία που αποφασίζει για την ποιότητα των τριφίμων ή τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Στους δε αξιωματούχους της κυβέρνησης του που κάποια στιγμή θα αποχωρήσουν για να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα, οι νέοι κανόνες τους απαγορεύουν ρητά να προσπαθήσουν να επιρεάσουν τους συναδέλφους τους στην κυβέρνηση τουλάχιστον για δύο χρόνια από την αποχώρηση τους. Ο νέος πρόεδρος ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης και των δημόσιων οργανισμών να παρακολουθήσουν σεμινάριο ηθικής. Τόνισε δε ότι όλα τα προηγούμενα θα εφαρμοσθούν αυστηρά « για όσο καιρό είμαι πρόεδρος».

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Nα τον χαιρόμαστε !!

με το καλημέρα , επί το έργον ..
Nα τον χαιρόμαστε !!
με το καλημέρα , επί το έργον ..
Ο κ Μαρκογιαννάκης που ανέλαβε το βαρύ καθήκον να ανατάξει το πεσμένο ηθικό των Σωμάτων Ασφαλείας ήταν αυτός που είχε εμπλακεί στον αχταρμα του C4I , του συσήματος παρακολούθησης , που παράγγειλε το ΠΑΣΟΚ και κλήθηκε να παραλάβει η Νέα Δημοκρατία.
Μαρκογιαννάκης .. ο άνθρωπος που ήταν υπέυθυνος για την παραλαβή του συστήματος C4I αυτός που συμβουλεύτηκε τον σύντεκνο ΄"καθηγητή" κ Σταυρουλάκη, αυτόν ο οποίος κατόρθωσε μέσα σε 10 λεπτά να γίνει το σουργελο και ο περίγελος της Ελλάδας στην εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου. [Ας θυμηθούμε την τραγελαφική εμφάνιση του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Σταυρουλάκη στον Μάκη, ο οποίος κατηγορήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο για ατασθαλίες διαχείρισης και παράλληλα εμπλέκετο στην παραλαβή του C4I. Όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το επίπεδο των καθηγητών μας. Ο κ. Σταυρουλάκης κόντεψε να τρελάνει το πάνελ και μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν "τι πίνετε κ. καθηγητά;", "ληγμένα παίρνετε;" και το τελικό του κ. Μαρκογιαννάκη "αφήστε τον κ. καθηγητή, δεν βλέπετε πως είναι;"]
αλλά τότε άλλα έλεγε στην Χανιώτικη της Κυριακής ..
[ Ερώτηση: Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Π. Σταυρουλάκης, που συνέταξε την έκθεση για το σύστημα C4I και θεωρείται κορυφαίος επιστήμονας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αναφέρει ότι τα τηλέφωνα με κρυπτοφώνηση που χρησιμοποιεί η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέχουν καμία ασφάλεια, καθώς η προμηθεύτρια αμερικανική εταιρία SAIC φέρεται να κατέχει όλα τα «κλειδιά» τους. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Απάντηση Μαρκογιαννάκη: Ο κ. Σταυρουλάκης είναι ένας μεγάλος επιστήμονας, ......]
ο κ Σταυρουλάκης είναι Ελληνοαμερικανός και διετέλεσε υπέυθυνος της Αμερικανικής ΑΤ&Τ στην Ελλάδα για ένα διάστημα, πολλοί δε συνάδελφοί του αμφισβητουν εκτός άλλων και την επιστημονική του επάρκεια. Οπότε μπαίνει έτσι και αλλιώς το Ερώτημα: ποιοί και με ποιά κριτήρια τον επέλεξαν σε τέτοιες επιτροπές .. !!
------------------------------------------
Ως ειδικός για το C4I μετείχε ο Μαρκογιαννάκης» (Sic..)
Πολιτικό θέμα παραλίγο να ανακύψει, χθες, όταν έγινε γνωστό ότι ο τέως υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας SAIC και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για το ηλεκτρονικό σύστημα C4I (σι-φορ-άι) που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο υπουργός Γ. Βουλγαράκης αναγκάστηκε να εξηγήσει σε δημόσια δήλωση ότι ο τέως υφυπουργός κλήθηκε να παραστεί, διότι είναι άριστος γνώστης του συγκεκριμένου ζητήματος και το επέβαλε η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων.

TVXS.gr - Weblink - 2989

TVXS.gr Project

Τρομοκρατία, αγάπη μου
http://www.tvxs.gr/v2989

Αυτόματο μήνυμα. Email επικοινωνίας: webteam@tvxs.gr

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Ποια είναι τελικά η Χαμάς
William Sieghart Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009



Καθώς ξετυλίγονται στις οθόνες μας οι τρομακτικές σκηνές από τη Γάζα και το Ισραήλ μαίνεται παράλληλα ένας φραστικός πόλεμος που θολώνει τη δυνατότητά μας να κατανοήσουμε το τι πραγματικά συμβαίνει. Ποιοι αποτελούν, τέλος πάντων, αυτή τη Χαμάς, το κίνημα που ο Εχούντ Μπαράκ, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, θέλει να εξαφανίσει σαν να πρόκειται για κάποιον ιό; Γιατί νίκησε στις παλαιστινιακές εκλογές και γιατί επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ; Η ιστορία αρχίζει πριν από περίπου τρία χρόνια όταν το κόμμα Αλλαγής και Μεταρρύθμισης- η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς- νίκησε απρόσμενα στις πρώτες πραγματικά ελεύθερες και δίκαιες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο χάρη στις υποσχέσεις του για την εξάλειψη της ενδημικής διαφθοράς και τη βελτίωση των σχεδόν ανύπαρκτων δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών της Γάζας και της Δυτικής Οχθης. Οι Παλαιστίνιοι δεν ψήφισαν τη Χαμάς επειδή είναι ταγμένη στην καταστροφή του Ισραήλ, επειδή είναι υπεύθυνη για κύματα φονικών επιθέσεων αυτοκτονίας κατά ισραηλινών πολιτών. Ψήφισαν τη Χαμάς επειδή πίστευαν ότι η Φατάχ, το κόμμα της κυβέρνησης που απέπεμψαν, τους είχε προδώσει. Παρά την αποκήρυξη της βίας και την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ, η Φατάχ δεν πέτυχε τον στόχο της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. Είναι σημαντικό να το καταλάβουμε αυτό για να κατανοήσουμε την υποτιθέμενη «απορριπτική» στάση της Χαμάς. Η Χαμάς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το Ισραήλ ή να αποκηρύξει το δικαίωμά της στην αντίσταση ωσότου βεβαιωθεί ότι η διε θνής κοινότητα δεσμεύεται ειλικρινά για μια δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος. Στα πέντε χρόνια που επισκέπτομαι τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη έχω συναντήσει εκατοντάδες πολιτικά στελέχη και υποστηρικτές της Χαμάς. Κανείς τους δεν μου δήλωσε την πρόθεσή του για εξισλαμισμό της παλαιστινιακής κοινωνίας με τις μεθόδους των Ταλιμπάν. Δεν μπορεί άλλωστε να το πράξει, αφού το κίνημα εξαρτάται από την ψήφο των «κοσμικών» ψηφοφόρων. Ο κόσμος εδώ ακούει μουσική και βλέπει τηλεόραση, ενώ είναι δικαίωμα των γυναικών να επιλέξουν αν θα φορούν ή όχι τη μαντίλα. Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς είναι ίσως η πιο μορφωμένη στον κόσμο. Το κίνημα περηφανεύεται ότι έχει στις ηγετικές τάξεις του περισσότερους από 500 κατόχους διδακτορικών: στην πλειονότητά τους είναι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης- γιατροί, μηχανικοί, επιστήμονες. Οι περισσότεροι σπούδασαν μάλιστα σε βρετανικά πανεπιστήμια και δεν κρύβουν κανένα ιδεολογικό μίσος προς τη Δύση. Είναι ένα κίνημα βασισμένο στην απογοήτευση, ένα κίνημα αφοσιωμένο στην αντιμετώπιση της αδικίας που έχει επιβληθεί στον λαό του. Γι΄ αυτό και προσφέρει επίμονα στους Ισραηλινούς την πρόταση μιας δεκαετούς εκεχειρίας, ώστε να δημιουργήσει τον χώρο για μια πραγματική επίλυση της σύγκρουσης που συνεχίζεται εδώ και πάνω από 60 χρόνια. Η αντίδραση των Μπους και Μπλερ στη νίκη της Χαμάς το 2006 είναι το «κλειδί» για να κατανοήσουμε τον σημερινό τρόμο. Αντί να αποδεχτούν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, χρηματοδότησαν αμέσως μια προσπάθεια για να τη βγάλουν βίαια από τη μέση: εκπαίδευσαν και εξόπλισαν ομάδες μαχητών της Φατάχ για να ρίξουν με στρατιωτικά μέσα την κυβέρνηση της Χαμάς και να βάλουν στη θέση της μια νέα, μη εκλεγμένη κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, 45 βουλευτές της Χαμάς βρίσκονται ακόμη στις ισραηλινές φυλακές. Πριν από έξι μήνες η ισραηλινή κυβέρνηση αποδέχτηκε μια εκεχειρία με τη Χαμάς κατόπιν αιγυπτιακής μεσολάβησης. Σε αντάλλαγμα για την παύση πυρός το Ισραήλ συμφώνησε να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα και να επιτρέψει την ελεύθερη ροή των απαραίτητων για τη διαβίωση αγαθών από και προς τη Γάζα. Τα μπαράζ των ρουκετών σταμάτησαν αλλά τα μπλόκα ποτέ δεν άνοιξαν τελείως, με αποτέλεσμα ο λαός της Γάζας να αρχίσει να λιμοκτονεί. Αυτό το ασφυκτικό εμπάργκο δεν ήταν αντιστάθμισμα της ειρήνης. Τι εννοεί, όμως, ο κ. Μπαράκ όταν λέει ότι θα καταστρέψει τη Χαμάς; Μήπως εννοεί ότι θα σκοτώσει το 42% των πολιτών των Παλαιστινίων που την υπερψήφισαν; Μήπως εννοεί ότι θα ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας από την οποία το Ισραήλ τόσο οδυνηρά απεσύρθη πριν από τρία χρόνια; Ή μήπως εννοεί τον μόνιμο πολιτικό και γεωγραφικό διαχωρισμό των Παλαιστινίων της Γάζας και της Δυτικής Οχθης; Και, τέλος, για όσους μιλούν αδιάκοπα για την «ασφάλεια του Ισραήλ», σκέφτηκαν άραγε τι τάξεως απειλή δημιουργούν ενσταλάζοντας με τις βόμβες και τη λιμοκτονία άσβεστο μίσος σε 750.000 νέα παιδιά που μεγαλώνουν στη Γάζα; Εχει υποστηριχθεί ότι αυτή η σύρραξη δεν είναι δυνατόν να τερματιστεί. Στην πραγματικότητα η λύση είναι πολύ απλή. Οι 1.000 κορυφαίοι της ηγεσίας του Ισραήλοι πολιτικοί, οι στρατηγοί, οι υπηρεσίες ασφαλείας- και οι κορυφαίοι παλαιστίνιοι ισλαμιστές ηγέτες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Για να υπάρξει πραγματική ειρήνη είναι απαραίτητη μια συνεννόηση αυτών των δύο ομάδων χωρίς όρους. Τα γεγονότα, όμως, των τελευταίων ημερών καθιστούν αυτό το ενδεχόμενο πιο απίθανο παρά ποτέ. Αυτή είναι και η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της. © ΤΟ ΒΗΜΑ, Τhe Τimes 2009 Ο κ. Γουίλιαμ Σίγκχαρτ είναι πρόεδρος της Forward Τhinking, μιας ανεξάρτητης οργάνωσης επίλυσης συγκρούσεων.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

To φασιστικό σιωνιστικό κράτος έχει εξαπολύσει την μαζικότερη επίθεση εναντίον του Παλαιστινιακού λαού από το 1967 κι έπειτα. Όλοι φοβόμαστε πως ό,τι συνέβη τις τελευταίες μέρες στην μαρτυρική Παλαιστίνη, είναι ένα πρελούδιο μόνο μίας γενικευμένης, χερσαίας επιχείρησης εθνοκάθαρσης που θα ακολουθήσει. Γιατί για το φασιστικό κράτος και η κλειστή, αυταρχική ισραηλινή κοινωνία είναι σε θέση να δικαιολογήσει ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ προκειμένου να εξαλείψει το “πρόβλημα” των Παλαιστινίων. Γιατί, πολύ απλά, το Ισραήλ αντιπροσωπεύει σήμερα την σύγχρονη εκδοχή του ΝΑΖΙΣΜΟΥ…

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΤΙΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ 2009 (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΗΣ 24-12-2008)
«Ω έλατο, ω έλατο τι ωραία που αρπάζεις (…) / Στο Σύνταγμα, στο Σύνταγμα τι ωραία που αρπάζεις! / Μπάτσους γεμάτο στα κλαδιά / Και διμοιρίες στη σειρά / Ω έλατο, ω έλατο δε θα μου τη γλιτώσεις / Βρε θα σε κάψω μια βραδιά /Κι ας έχεις μπάτσους στα κλαδιά»

Όμορφη πόλη άσχημα καίγεσαι Γιωργος Σαρρής