ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΦΙΛΟΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΜΠΑΜΑ.ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ



O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για τη αντιμετώπιση της κρίσης έλαβε και ένα μέτρο που πέρασε μάλλον στα ψιλά των εφημερίδων και το οποίο έχει εξαιρετική σημασία , διότι είναι η πρώτη φορά ,που για την έξοδο από την κρίση χρησιμοποιείται η μέθοδος της ενίσχυσης των λαικών εισοδημάτων.
Αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ να ενισχύσει τους δανειολήπτες εκείνους ,που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, επιδοτώντας την αποπληρωμή τους. Δηλαδή το κράτος θα αναλάβει την αποπληρωμή του 30% περίπου του καθυστερούμενου δανείου. Είναι ένα εξαιρετικά φιλολαικό μέτρο, που μας επιτρέπει να δούμε την αντιμετώπιση της κρίσης από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά.
Μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις του καπιταλιστικού κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της δικιάς μας, επιδίωκαν την ενίσχυση των τραπεζών, περιμένοντας από τις τράπεζες να χορηγήσουν ρευστότητα στη οικονομία. Ενισχύουν δηλαδή τους υπεύθυνους για την κρίση για να εξέλθουμε από την κρίση.Πολύ παράδοξο αν όχι ύποπτο. Αν η κρίση δημιουργήθηκε απο τα επισφαλή δάνεια, γιατί να μην αναλάβει το κράτος την αποπληρωμή τους στο μέτρο του δυνατού έτσι ώστε και οι δανειολήπτες να μη χάσουν τα σπίτια τους , αλλά και οι τράπεζες να μη χάσουν τα χρήματα που δάνεισαν; Το να δίνεις τα χρήματα κατευθείαν στις τράπεζες, υποκρύπτει την πρόθεση να ενισχύσεις με χρήματα των φορολογουμένων τους ίδιους τους τραπεζίτες και το οικονομικό κατεστημένο που στηρίζει το πολιτικό σύστημα.Ας κοστολογηθεί λοιπόν το συνολικό ποσό των επισφαλών δανείων, και ας χρηματοδοτηθεί μέρος αυτών από το κράτος. Είναι βέβαιο ότι το συνολικό ποσό θα είναι πάρα πολύ μικρότερο από τα 28 δις ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες. Η πολιτική της επιδότησης των Τραπεζών είναι αντιλαική και ταξική. Γιατί πρέπει τα κέρδη να είναι δικά τους και οι ζημίες δικές μας; Να επιδοτήσει λοιπόν το κράτος όπως αρχίζει να γίνεται και στην Αμερική τα επισφαλή δάνεια. Οσο για τις Τράπεζες να αφεθούν στη τύχη τους και να επιβιώσει ο ισχυρότερος. Αυτό δεν λέει η νεοφιλελεύθερη θεωρία και οι νόμοι Καπιταλισμού τους οποίους πιστεύουν ; Να το δούμε λοιπόν να εφαρμόζεται.

4 σχόλια:

  1. Δεν συμφωνώ ότι τό μέτρο είναι φιλολαϊκό.
    Η άοψή μου είναι πως πρόκειται στην ουσία για μέτρο υπέρ του Τραπεζικού κεφαλαίου.
    Πληρώνοντας το κρατός το 30% του δανείου ,αυτά τα λεφτά δεν θα τα πάρει από τους φορολογούμενους; Δεν θα τα πληρώσουν κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι , ενώ οι τράπεζες θα εισπράξουν τα υπερκέρδη τους;
    Δεν είναι το μέτρο αυτό μια έμμεση επιδότηση των τραπεζών;
    Θα ήταν φιλολαϊκό το μέτρο ,αν μείωνε τα επιτόκια, αν αυξανόταν τα χρόνια αποπληρωμής του δανείου ,και αν απαγορευόταν στις τράπεζες να προχωροούν σε πληστηριασμούς για δάνεια πρώτης κατοικίας.
    Αν οι τραπεζες χρεωκοπήσουν τότε να παρεμβει το κράτος και να τις κρατικοποιήσει.
    Στην ουσία του είναι αντιλαϊκό μέτρο,με φιλοϊκό περιτύλιγμα για να εξαπατηθούν οι φορολογούμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ζήση
    Στην παρούσα κατάσταση κάθε μέτρο απευθείας ενίσχυσης των δανειοληπτών είναι φιλολαικό. Καλύτερα τα χρήματα των φορολογουμένων απευθείας στους φορολογούμενους παρά στις τράπεζες. Δεν πιστεύω ότι η αριστερά πρέπει να πέσει στην παγίδα της κρατικοποίησης. Θα μεταφέρει απλώς το βάρος των τεράστιων ζημιών των Τραπεζών στους φορολογούμενους . Και μην ξεχνάμε,ότι οι τράπεζες έχουν ζημιές ,οι τραπεζίτες είναι πλούσιοι.Επειτα ποιό είναι αυτό το κράτος που θα κρατικοποιήσει τις Τράπεζες. Είναι το διεφθαρμένο αστικό κράτος που αφού εξυγιάνει τις τράπεζες με τα χρήματα του λαού θα τις ξεπουλήσει και πάλι στους πρώην ιδιοκτήτες τους καθαρές και κερδοφόρες. Εχει ξαναπεχτεί το έργο και είναι παγίδα για την αριστερά. Το κράτος δεν είναι ουδέτερο, είναι ταξικό.Να αφεθούν λοιπόν οι τράπεζες στην τύχη τους και να πληρώσουν γι αυτές οι μέτοχοί τους. Να διασφαλιστούν από το κράτος μόνο οι θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ενός νέου τύπου ανάπτυξης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εαν δεν εχουμε εμεις να φαμε τοτε να δουμε αυτοι και οι αλλοι τι θα φανε οι τραπεζες να πανε να πνιγουνε ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Συμφωνω με ΟΜΠΑΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. If you're trying to lose kilograms then you need to get on this totally brand new custom keto plan.

    To produce this keto diet service, licensed nutritionists, fitness couches, and cooks have united to produce keto meal plans that are efficient, painless, money-efficient, and delicious.

    Since their first launch in January 2019, 100's of clients have already remodeled their figure and well-being with the benefits a professional keto plan can provide.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover 8 scientifically-confirmed ones offered by the keto plan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα τις σκέψεις σας.Δεκτές και οι ύβρεις