ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Δελτίο Τύπου για το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, 23.2.2009

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 6ΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

Ξημερώματα της 26ης Ιανουαρίου 2009 ο Δήμος της Αθήνας, ύστερα από εντολή του ίδιου του Δημάρχου Ν. Κακλαμάνη, διέπραξε ένα οικολογικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων της Κυψέλης και γενικότερα της Αθήνας.

Έκοψε 42 δένδρα -μεταξύ των οποίων 12 αιωνόβια πεύκα- στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων και μας στέρησε έτσι έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην πιο πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ελλάδας.

Για να αντιμετωπίσει δε τις δίκαιες αντιδράσεις μας, χρησιμοποίησε τις δυνάμεις καταστολής, καθώς επίσης και την βία του παρακράτους, με στόχο να εξυπηρετήσει εργολαβικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα καταλογίζουμε στον Δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη τις παρακάτω παράνομες πράξεις, για τις οποίες τον θεωρούμε υπόλογο απέναντι στον αθηναϊκό λαό:

  1. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.830/04.05.1989 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ /Α/387/12.06.1989, ο συγκεκριμένος χώρος του πάρκου χαρακτηρίστηκε ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου – πλατεία.
  2. Ο Δήμαρχος λειτούργησε Αντισυνταγματικά παραβιάζοντας την απόφαση του Δασαρχείου που απαγόρευε οποιαδήποτε επέμβαση σε χώρο κοινοχρήστου πρασίνου καθώς και κοπή δένδρων, επικαλούμενο το άρθρο 24 του Σ. και τον νόμο 998/1979 για την προστασία των δασών και του περιαστικού πρασίνου, καθώς και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, το δασαρχείο έχει καταθέσει μήνυση κατά της δημοτικής αρχής.
  3. Ενώ για γκαράζ με πάνω από 200 θέσεις στάθμευσης, απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μειώθηκαν οι θέσεις σε 184 -από τις αρχικά 250 που προέβλεπε παλαιότερη μελέτη του 1998- ώστε να αποφευχθεί η έγκριση της μελέτης. Εξάλλου, ενώ η μελέτη προέβλεπε 184 θέσεις στάθμευσης και είχε ωφέλιμη υπόγεια επιφάνεια 5.141 τ.μ., η εκδοθείσα άδεια προβλέπει τις ίδιες θέσεις στάθμευσης σε 6.403 τ.μ. Επισημαίνεται ότι η σύμβαση προβλέπει ότι μελλοντικά ο εργολάβος μπορεί να αυξήσει τις θέσεις στάθμευσης με απλή έγκριση του Δήμου, για λόγους βιωσιμότητας της επένδυσης. Τα συμπεράσματα δικά σας.
  4. Η πολεοδομία του Δήμου εξέδωσε σ’ ένα 24ωρο την οικοδομική άδεια, παραβιάζοντας κατάφορα την Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία της ΕΠΑΕ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης 482/Δ/87), που προβλέπει διάστημα 30 ημερών μετά την απόφαση της (ΕΠΑΕ), ώστε να μπορούν οι έχοντες έννομο συμφέρον να υποβάλλουν ενστάσεις.
  5. Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι δήθεν πάνω από το γκαράζ θα φυτευτεί ένα δάσος αποτελούμενο από 157 δέντρα, 124 θάμνους και 189 μικρούς θάμνους και φυτά. Στο σχετικό διάγραμμα κάλυψης της άδειας 91/2009 όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν σε διαθέσιμη επιφάνεια φύτευσης μόλις 408.20 τ.μ. Επιπλέον στην τεχνική μελέτη προβλέπεται μελλοντική ανέγερση κτιρίων στο οικόπεδο, η κατασκευή των οποίων θα αναιρέσει τμήματα της υπαίθριας διαμόρφωσης. Δηλαδή, ακόμα κι αν βάλει ο κύριος Δήμαρχος, ως ο ίδιος τόνισε, μερικά δενδράκια, ο εργολάβος θα τα κατακρεουργήσει νόμιμα!!
  6. Η σύμβαση του έργου είναι «λεόντεια» με σκανδαλώδεις όρους υπέρ της κατασκευάστριας εταιρείας ΔΟΜΟΤΕΚΑ. Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκαν στην εταιρεία 2,4 στρέμματα δημόσιας γης, για 30 ολόκληρα χρόνια, με μόνο κέρδος για το Δήμο το 3% των συνολικών κερδών της εταιρείας (1.680 Ευρώ το μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υφίσταται 100% πληρότητα των θέσεων! )
  7. Τον περασμένο Νοέμβριο εγκρίθηκε με απόφαση των τότε υπουργών Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Παπαθανασίου παράνομη επιδότηση 1,3 εκατομμύρια Ευρώ (40% του συνολικού κόστους κατασκευής). Η επιδότηση αυτή είναι παράνομη διότι σύμφωνα τον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 (άρθρο 3, παρ. 4, εδ. ε΄) εξαιρούνται ρητά της επιχορήγησης οι επενδύσεις κατασκευής σταθμών αυτοκινήτων που πραγματοποιούνται από ιδιώτες βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου και παραχώρησης χρήσης με το Δημόσιο (περιλαμβανομένων των Ο.Τ.Α α΄ και β΄ βαθμού). Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κατατεθεί προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών αίτηση για την ανάκληση των σχετικών πράξεων καθώς και προσφυγή προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για λόγους προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος. Επιπλέον στην υπογραφείσα σύμβαση αναφέρεται ποσοστό ιδίας συμμετοχής τουλάχιστον 25%.
  8. Επισημαίνεται ότι οι κάτοικοι οικοπέδων που γειτονεύουν με το πάρκο οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο οικονομικό αντάλλαγμα με βάση το ρυμοτομικό σχέδιο που δεσμεύει το χώρο ως πράσινο – πλατεία και ήδη ο Δήμος διεκδικεί δικαστικά την εισφορά. Στην προκειμένη περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη την κοπή των δέντρων και την μελλοντική ουσιαστική αλλαγή της έννοιας του κοινοχρήστου χώρου , ο ‘’καθ’ όλα νόμιμος’’ Δήμος Αθηναίων θα έπρεπε να σταματήσει προ καιρού την δικαστική επιδίωξη των εισφορών των κατοίκων.
  9. Χαρακτήρισε ο Δήμαρχος το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη και να ζητούν τον έλεγχο των πράξεων της εκτελεστικής εξουσίας, όταν η τελευταία παρανομεί , ως ‘’βιομηχανία προσφυγών που λειτουργεί ως τροχοπέδη της Δημοτικής Αρχής’’. Παράλληλα ζητάει από την κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα με αντικείμενο την κατάργηση της προστασίας του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για την προστασία του Συντάγματος (Άρθρο 24 του Συντάγματος)

Πιστεύουμε, είμαστε πεπεισμένοι, ότι το πείραμα του οικολογικού εγκλήματος στο πάρκο μας είναι μέρος του γενικότερου σχεδίου ξεπουλήματος και εμπορευματοποίησης και της τελευταίας σπιθαμής ελεύθερης γης στην Αθήνα. Η επιχειρούμενη καταστροφή του πράσινου στο Άλσος Παγκρατίου, στα ανακηρυγμένα μνημεία της νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς στο Γκάζι, η τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα, αποδεικνύουν τις προτεραιότητες της Δημοτικής αρχής να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, αντί να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την προστασία της ιστορικής μνήμης της πόλης.

Θα αντισταθούμε ως το τέλος και θα νικήσουμε. Εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι, με την συμπαράσταση όσων θεωρούν δίκαιο τον αγώνας μας, θα φτιάξουμε και πάλι το πάρκο μας, χώρο ελεύθερο, χώρο πρασίνου.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση του δίκαιου χαρακτήρα του αγώνα μας, καθώς και των ατράνταχτων στοιχείων που θεμελιώνουν τις αυθαιρεσίες και τις παρανομίες του Δημάρχου, προσφύγαμε στη δικαιοσύνη…..

Μια δικαιοσύνη που ο κύριος Κακλαμάνης θεωρεί «τροχοπέδη» στο έργο του, όπως θεωρεί και τους πολίτες που αντιστέκονται «μπαχαλακηδες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τις σκέψεις σας.Δεκτές και οι ύβρεις