ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

...όταν μέσα στα μαύρα χαράματα στις 26 Γενάρη οι κάτοικοι μιας από τις πιο υποβαθμισμένες πλέον γειτονιές της Αθήνας, στα όρια Κυψέλης-Πατησίων, αντίκρισαν τις μπουλντόζες του δήμου να εισβάλλουν στο παρκάκι Πατησίων και Κύπρου γωνία. Στόχος τους τα πάνω από 50 δέντρα (μεταξύ τους και αιωνόβια πεύκα) σε αυτόν τον τελευταίο για την περιοχή πνεύμονα πράσινου προκειμένου να παραδοθεί σε εργολάβους για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, τουλάχιστον για αρχή. Από κείνη τη στιγμή ξεδιπλώνεται αυτός ο αγώνας ενάντια σε μεθοδεύσεις, φήμες και συκοφαντίες του δήμου, την επιστράτευση των ΜΑΤ αλλά και διάφορων περίεργων τύπων (που καταγγέλλονται ως μπράβοι και Χρυσαυγίτες) και «γενίτσαρων» δημοτικών υπαλλήλων που επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους και κατέστρεψαν την πρώτη πρόχειρη δεντροφύτευση. Αντικειμενικά ένας αγώνας ενάντια στις επί δεκαετίες πολιτικές της τσιμεντοποίησης και της υπερεκμετάλλευσης της γης, της παράδοσης της δημόσιας γης και των λιγοστών ελεύθερων χώρων στο ληστρικό ιδιωτικό κεφάλαιο των εργολάβων, της χειροτέρευσης των συνθηκών ζωής της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού σε αυτή την πόλη-ζούγκλα που έχουν φτιάξει. Το ζητούμενο κάτι πολύ «μικρό»: μια γωνία με λίγο πράσινο και πουλιά που θα μπορεί κανείς να ξεκουράσει λίγο το μάτι του, να κάνει μια βόλτα, να πάει τα παιδιά του να παίξουν.

Η όποια προσπάθεια γινόταν από χρόνια για να αντιμετωπιστούν οι ληστρικές διαθέσεις μέσω επιτροπών έδωσε τη θέση της σε ένα κίνημα από περίοικους αλλά και πάρα πολύ κόσμο παραέξω που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τον στόχο της υπεράσπισης του πάρκου. Εκατοντάδες άτομα συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις και εναλλάσσονται στις βάρδιες περιφρούρησης όλο το 24ωρο, πάνω από 7.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί ήδη, ενώ κάθε απόγευμα γίνεται ανοιχτή συνέλευση που συζητάει και αποφασίζει.

Πορεία δεκάδων ανθρώπων έγινε στις 2 Φλεβάρη προς το δημαρχείο όπου ήδη ήταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδεςάνθρωποι. Στην απόπειρα εισόδου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δύναμη των ΜΑΤ επιτέθηκε βάναυσα και ωμά χτυπώντας και ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου πάνω στους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς (οι τρεις σοβαροί, ανάμεσά τους και δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Alter). Στο ίδιο συμβούλιο λαθροχειρία με τις υπογραφές από εκπρόσωπο της Ανοιχτής Πόλης (και του ΣΥΡΙΖΑ), εκτός του ότι εδωσε πάτημα στον Κακλαμάνη να διαστρεβλώνει, δυναμίτισε, προσωρινά ευτυχώς, το κλίμα ενότητας της κίνησης.

Είναι ένας αγώνας που αξίζει να στηριχτεί όχι μόνο ως προς τον άμεσο στόχο του, αλλά και σαν πρόκριμα για τους αγώνες που «οφείλονται» ενάντια στις πολιτικές της τσιμεντοποίησης, του ξεπουλήματος και της εξαφάνισης των ελεύθερων χώρων, της περαιτέρω υποβάθμισης των συνθηκών ζωής του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος. Μόνο στον δήμο της Αθήνας αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο των αρπακτικών μέσω «αναπλάσεων» και «αξιοποιήσεων» βρίσκονται ο Ελαιώνας, το άλσος Παγκρατίου, το πάρκο του Γουδή, η περιοχή του Προμπονά (με την Κολούμπια) και σειρά από άλλα σημεία.

Μερικές επισημάνσεις

· Η επίδραση του Δεκέμβρη είναι φανερή. Αυτή η κινητοποίηση μάλλον είναι ακόμα μια ζωντανή απόδειξη ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πριν.

· Η ζωντανή παρουσία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, από παιδιά μέχρι υπερήλικες, η πηγαία διάθεση και το συλλογικό πνεύμα, η ευρηματικότητα από τα συνθήματα και τις αυτοσχέδιες αφίσες μέχρι την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων, είναι ευδιάκριτα στοιχεία. Αν μη τι άλλο αποδεικνύει το τι δυνατότητες κρύβει στην πραγματικότητα ο κόσμος και αποτελεί ένα μάθημα για όλες εκείνες τις απόψεις που κυκλοφορούν (και στο πάρκο) και θέλουν επίδοξους ζορό, αυτόκλητους σωτήρες και υψηλούς εκπροσώπους να υποκαθιστούν τον λαό που «δεν μπορεί» και «δεν ξέρει».

· Ουσιαστικά δεν υπάρχει δύναμη από την Αριστερά μέχρι τον αντιεξουσιαστικό χώρο που να μην παρεμβαίνει στην κινητοποίηση με διάφορες μορφές και τρόπους. Πόσες από αυτές όμως σέβονται πραγματικά αυτή την προσπάθεια και δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη επισήμανση, αυτό είναι ένα δύσκολο ζήτημα.

· Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως μακριού χεριού του κράτους και ως βασικού συχνά άξονα επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα επιβεβαιώνεται και εδώ περίτρανα. Τα συμπεράσματα αυτά όμως δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη στον τρόπο και τη λογική με την οποία αντιμετωπίζουν τον θεσμό διάφοροι και κυρίως της «επίσημης» Αριστεράς.

· Η εμπλοκή σε νομικές διαδικασίες και οι σχετικές αυταπάτες που δημιουργούνται για άλλη μια φορά θέτουν το ζήτημα του ξεκαθαρίσματος με τη λογική των «εύκολων» εξωκινηματικών λύσεων όπως και του ρόλου και των ορίων των θεσμών του συστήματος. Πάντως στις 9 Φλεβάρη αναμένεται η απόφαση του Εφετείου σχετικά με την προσφυγή των κατοίκων κατά του δήμου. (Για καλύτερη εικόνα, όποιος θέλει μπορεί διαδικτυακά να μπει στο: www.kiproukaipatision.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τις σκέψεις σας.Δεκτές και οι ύβρεις