ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ



Μετά την καταστροφή του πάρκου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου, για την κατασκευή χώρου στάθμευσης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, βγάζει στο σφυρί διαμέρισμα της περιοχής, με την αιτιολογία ότι ο ιδιοκτήτης δεν είχε πληρώσει το ποσό των 7.200 ευρώ για να «έχει θέα το πάρκο».

Το 1996, ο τότε δήμαρχος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προχώρησε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 300 τετραγωνικών μέτρων που ανήκε σε ιδιώτες και λειτουργούσε ως υπαίθριο γκαράζ, έναντι του ποσού των 98 εκατομμυρίων δραχμών. Οι ιδιοκτήτες τεσσάρων πολυκατοικιών στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, που έχουν πρόσοψη στο πάρκο, είχαν κληθεί τότε να πληρώσουν μέρος της απαλλοτρίωσης. Σύμφωνα με το νόμο οι ιδιοκτήτες είχαν αυτή την υποχρέωση επειδή έχοντας πρόσοψη στο πάρκο, η περιουσία τους θα έπαιρνε υπεραξία.

Στις 28 Νοεμβρίου 2007 ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος της οδού Πατησίων 190 κλήθηκε να πληρώσει για αυτόν το λόγο, 7.200 ευρώ και τις νόμιμες προσαυξήσεις, ποσό που δε διέθετε. Η κατάσχεση είχε οριστεί για τις 11 Φεβρουαρίου αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της διαμάχης που είχε ξεσπάσει για το κόψιμο των 45 δέντρων του πάρκου. Το ακίνητο εκτιμήθηκε στα 120.000 ευρώ από τη δημοτική αρχή και η πρώτη προσφορά έφτασε τα 80.000 ευρώ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν μερικοί ακόμα ιδιοκτήτες ακινήτων γύρω από το πάρκο. Από την άλλη πλευρά οι ιδιοκτήτες που έχουν πληρώσει το ποσό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία πάρκου αντιδρούν με την αποψίλωση και την εκμετάλλευση χώρου 2,2 στρεμμάτων από ιδιώτη, από το έτος 2002, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση επιβάλλεται μόνο για κοινωφελείς χρήσεις.
ΑΠΟ TVXS

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Είναι γνωστή η πρακτική που ακολουθείται από τους δήμους όλης της της χώρας, όταν πρόκειται να απαλλοτριωθεί κάποια έκταση μέσα στον αστικό ιστό για την δημιουργία χώρου πρασίνου.Οι παρόδιοι ιδιοκτήτες, όσοι δηλαδή έχουν θέα στο χώρο αυτό, βάσει μιας αναλογιστικής μελέτης, πληρώνουν μεγάλο μέρος του ποσού που δίνεται ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του χώρου που απαλλοτριώνεται. Αυτό έχει την λογική ότι η ιδιοκτησία τους αποκτά υπεραξία λόγω θέας σε πάρκο ,πλατεία κλπ.
Στην προκειμένη περίπτωση του πάρκου αυτού πέρα από τη κακοποίηση της κοινής λογικής (ο χωρος parking ακριβώς απέναντι μειώνει την αξία των ιδιοκτησιών λόγω επιβάρυνσης κυκλοφοριακής, θορύβου κλπ) συντρέχει πιθανώς και περίπτωση άνισης μεταχείρησης πολιτών.
Και εξηγούμαι , στην περίπτωση του πάρκου που θα κατασκευαστεί στο χώρο του γηπέδου του Παναθηναικού, στην Λεωφόρο Αλεξανδρας είναι αμφίβολο αν οι παρόδιοι πληρώνουν κάτι.Και αυτό διότι με νομοθετική ρύθμιση εδόθη ως αντιστάθμισμα η έκταση στο Βοτανικό.Κάποιος δικηγόρος θα μπορούσε να μας διαφωτίσει περισσότερο.

1 σχόλιο:

Γράψτε ελεύθερα τις σκέψεις σας.Δεκτές και οι ύβρεις