ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΕΒΓΑΛΕ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ EBAY




Ο 23χρονος Γιανικ Μιελ, έχει πτυχίο πανεπιστημίου και μάστερ, αλλά εδώ και πέντε μήνες δε μπορεί να βρει δουλειά. Για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα σκέφτηκε μια αρκετά παράξενη λύση: έθεσε τον εαυτό του σε πλειστηριασμό στο eBay!

"Είναι πρακτικός και η διατήρησή του κοστίζει πολύ λίγο! Δε θα μετανιώσετε αν αγοράσετε αυτόν το νέο πτυχιούχο που χαίρει άκρας υγείας", έλεγε η περιγραφή του... "προϊόντος" στο eBay και καλούσε τους ενδιαφερόμενους να τοποθετήσουν τις προσφορές τους. Πρόκειται για τον 23χρονο Γιανικ Μιελ, ο οποίος αποφάσισε να θέσει τον εαυτό του προς πώληση, μετά από μια σειρά από προσπάθειες για εύρεση εργασίας που κατέβαλε χωρίς κανένα αποτέλεσμα. "Έστειλα περίπου 300 βιογραφικά σημειώματα και πέρασα είκοσι συνεντεύξεις", δήλωσε στους δημοσιογράφους, "μα όλα ήταν χωρίς αποτέλεσμα."

Για καλή του τύχη, ωστόσο, η πρωτοποριακή ιδέα που σκαρφίστηκε είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα: Μέσα στα τέσσερα πρώτα λεπτά, 14 άτομα έθεσαν τις προσφορές τους και η "τιμή" του Γ.Μιελ έφτασε τα 12 ευρώ. Μόλις 45 λεπτά αργότερα, το ποσό είχε ήδη αγγίξει τα 1.000 ευρώ!

Η επιτυχία αυτή παρακίνησε τον Γ.Μιελ να παρουσιάσει την προβληματική του στα ΜΜΕ, μέσω ενός δελτίου τύπου που απέστειλε σε εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικά μέσα. "Στόχος μου είναι να προβάλω το ζήτημα της ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων, εν μέσω οικονομικής κρίσης", δήλωσε στους δημοσιογράφους. "Και αν μέσω αυτής της προσπάθειας, καταφέρω να βρω και μια θέση εργασίας... ακόμα καλύτερα", πρόσθεσε.
ΑΠΟ ΤΟ TVXS
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η διάσταση που παίρνει το πρόβλημα της ανεργίας, θα οδηγήσει και άλλους νέους σε τέτοιες και άλλες επιλογές για εύρεση εργασίας. Ήδη αν ψάξει κανείς στις αγγελίες γαλλικών και ιταλικών εφημερίδων, βλέπει πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα νεαρές φοιτήτριες να ζητούν να αναλάβει κάποιος τα έξοδα των σπουδών τους με ανταμοιβή την παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών.
Εχει εμφανιστεί ένα επιστημονικό προλεταριάτο σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα στη ελλάδα, που έχει λίγες ή και καμμία δυνατότητα απασχόλησης.
Κατά τα άλλα υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα που ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία ,αυτονομημένο από την κοινωνία και τα προβλήματά της. Οι όροι αναπαραγωγής του συστήματος προσδιορίζουν και την κυρίαρχη πολιτική ατζέντα. Η κοινωνία εν μέσω τεράστιας κρίσης αφήνεται στην τύχη της και καταδικάζονται οι νέοι κυρίως, σε ένα εργασιακό μεσαίωνα. Λύση μέσα στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος όπως έχει διαμορφωθεί δεν υπάρχει. Ζούμε μέσα σε μια τύποις δημοκρατία όπου μια πολιτική και οικονομική ολιγαρχία κυβερνά. Οικογενειοκρατία, αδιαφάνεια, ανισονομία, πελατειακές σχέσεις είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του συστήματος αυτού στην Ελλάδα. Το σύστημα αυτό θα πρέπει να ανατραπεί , η εξουσία των πολιτικών θα πρέπει να περιοριστεί και οι πολίτες θα πρέπει να έλθουν στο προσκήνιο και να καταλάβουν το μέρος που τους αναλογεί στο δημόσιο χώρο. Γι' αυτά όμως αλλά και για προτάσεις θεσμικών αλλαγών θα επανέλθουμε με άλο σημείωμα. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι το ότι δεν λειτουργούν οι θεσμοί αλλά το ότι έχουμε προβληματικούς θεσμούς οι οποίοι πρέπει να ανατραπούν.

4 σχόλια:

  1. Αν και παλαιότερης γενιάς στηρίζω όλες μου τις ελπίδες στο επιστημονικό προλεταριάτο της γενιας των 700.
    Το βιομηχανικό προλεταριάτο υποχρεώνεται να παραδώσει τη σκυτάλη στην νέα "ατμομηχανή" της κοινωνικής αλλαγής, το προλεταριάτο της πνευματικής εργασίας,με πρωταγωνιστή το επιστημονικό προλεταριάτο.
    Φθάνει μόνο να συνειδητοποιήσει την δύναμή του , να οργανωθεί και να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα ιδεολογικά όπλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπες μεγάλη κουβέντα εδώ. Οι θεσμοί δυσλειτουργούν τόσο καιρό, που δεν επιδέχονται διόρθωση πια. Θέλουν αλλαγή εκ βαθέων. Ριζική αλλαγή. Και λέω αλλαγή και όχι ανατροπή γιατί το πρόβλημα με τις ανατροπές είναι ότι, συνήθως, δεν έχουμε σκεφτεί με τι θα αντικαταστήσουμε αυτό που ανατρέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ζήση
    Συμφωνώ ,ότι το επιστημονικό προλεταριάτο θα είναι το κοινωνικό υποκείμενο της ανατροπής. Μένει να βρεθεί το πολιτικό υποκείμενο μεσω του οποίου θα εκφρασθεί. Οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί δύσκολα θα το αντιπροσωπεύσουν και θα δώσουν λύση. Οπότε θα δούμε φαινόμενα έντονης βίας και οργής έξω από κομματικά καπελλώματα. Επειδή είμαι και εγώ παλαιότερης γενιάς θυμάμαι ότι τότε οι αντιδράσεις μας εκφράζονταν μέσω των κομμάτων στα οποία ανήκαμε.Αυτό δεν ισχύει πλέον και καλώς. Θα δούμε προσεχώς καθώς θα κορυφώνεται η κρίση πολλά και πιθανώς θα επανεκτιμήσουμε τις θέσεις μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @lalu
    Υπάχουν θεσμικές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν και θα γράψω σχετικό post γι' αυτό εν ευθέτω χρόνω. Θα μπορούσε να βελτιωθεί έτσι τουλάχιστον η ποιότητα της δημοκρατίας και θα δινόταν η δυνατότητα σε περισσότερους να μετέχουν στο δημόσιο χώρο.Γιατί θεωρώ ότι το πολίτευμά μας είναι αυτό που ονομάζω ολιγαρχική δημοκρατία.
    Η ανατροπή τώρα είναι πολύ μεγάλη ιστορία και πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες . Αυτό που ανατρέπεται συνήθως αντικαθίσταται από κάτι που προκύπτει από τον συσχετισμό δυνάμεων μέσα στους κόλπους των εξεγερμένων και μπορεί να είναι διαφορετικό από τον σκοπό της εξέγερσης. Αυτό δείχνει η ιστορία των εξεγέρσεων.Προς το παρόν προέχει η συνειδητοποίση των πολιτών και νομίζω ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα τις σκέψεις σας.Δεκτές και οι ύβρεις