ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

NΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ




Ζούμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης στη δεκαετία του ΄30. Ασύλληπτος κερδοσκοπικος τζόγος που έστησαν οι τράπεζες και οι συναφείς χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις πάνω στα εμπορεύματα,τις συντάξεις και τα σπίτια μας, έχει καταλήξει σε τεράστιες ζημιές, που απειλούν να τινάξουν τα θεμέλια όλου του οικονομικού συστήματος.
Τρείς δεκαετίες κυριαρχίας των ιδεών του νεοφιλελευθερισμού και της ασύδοτης αγοράς καταρρέουν , καθώς οι κυβερνήσεις από τις ΗΠΑ μέχρι την Ισλανδία ,προσπαθώντας να σώσουν τις οικονομίες τους , στράφηκαν σε κρατικές παρεμβάσεις που φθάνουν μέχρι και την εθνικοποίηση τραπεζών.
Ομως , είναι όλα αυτά αποτέλεσμα μόνο της απληστίας των golden boys στη Wall Streeet, στο City του Λονδίνου ή στη Σοφοκλέους; Η απάντηση μας πρέπει να δείξει γιατί οι ρίζες αυτής της κρίσης θα αναζητηθούν στην πολύ πιο πλατιά και θεμελιακή κρίση κερδοφορίας που καλύπτει το σύνολο του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Σήμερα αποκαλύπτεται το πόσο παρανοϊκός , αναποτελεσματικός και καταστροφικός είναι ο καπιταλισμός.Αλλά ποιοί θα πληρώσου την κρίση του ; Οι τράπεζες ,οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες των φτωχών ανθρώπων . Η οργάνωση της αντίστασης ενάντια σ' αυτή την επίθεση πρέπει να βρεί στο κέντρο της όλους όσοι πιστεύουμε σε ένα καλύτερο κόσμο χωρίς φτώχεια πολέμους και ρατσισμό. Για μια κοινωνία που ο τυφλός ανταγωνισμός για το κέρδος δεν θα είναι αυτό που την κινεί .Θα πρέπει να υπάρξει κατεύθυνση της κατανάλωσης προς τις ανάγκες της πλειοψηφίας των ανθρώπων που σήμερα πένονται.

4 σχόλια:

  1. @Σύσσι....το καλητεχνικό μου
    Συμφωνώ απόλυτα , και θεωρώ ότι μετά τη ύβρι επ'ερχεται η νέμεσις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παγκόσμια οικονομία πουλάει αέρα κοπανιστό.
    Forwards, futures, options, repacks. Τι είναι όλα αυτά? Τίποτα. Είναι τίποτα. Είναι πράγματα που απλώς δεν υπάρχουν. Κι έχει στηθεί ολόκληρο το χρήματο-οικονομικό στερέωμα γύρω τους.
    Εδώ δε μιλάμε πια για κλασσικό καπιταλισμό (τι δημιουργία υπεραξίας πάνω στην παραγωγή προϊόντων και στην αμοιβή/κοστολόγηση τις προσωπικής εργασίας) μιλάμε για ένα σύστημα που έχει περάσει σε επίπεδα επιστημονικής φαντασίας. Πουλάνε μελλοντικές αξιες. Κοινώς τζογάρουν κανονικά. Κι ενώ η κρίση κλονίζει τους πάντες, οι τράπεζες δονούνται μεν, επιβιώνουν δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @lalu
    Συμφωνώ.Πρόκειται για παρασιτικό καπιταλισμό , μη παραγωγικό. Για παράδειγμα τα μεσιτικά για την αγορά ενός σπιτιού στη Αμερική είχαν φθάσει στο 6%. Εξωφρενικό , πλούτισαν όσοι πωλούσαν αέρα κοπανιστό και κατεστρεψαν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Δεν παρήγαγαν τίποτε εκτός από χρέη.Αναπτύχθηκε πληθος παρασιτικών επαγγελμάτων που εισέπραταν προμήθειες και bonus από το τζόγο την στιγμή που η πραγματική παραγωγήέχει υποθηκευθεί.Θαπροσπαθήσω να επανέλθω με άρθρο για τη φύση του συστήματος αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα τις σκέψεις σας.Δεκτές και οι ύβρεις